vrijwilligers gezocht voor het schoonmaken van het Goffertbad

Het grote bad schoonmaken kost 300 uur

Het Goffertbad werd in 2010 met sluiten bedreigd. Jeanne Berendrecht heeft destijds onderhandeld met gemeenteraadsleden. Haar voorstel was om met vrijwilligers een groot deel van het onderhoud te plegen, zodat de gemeente minder onkosten had. Dit voorstel is aangenomen en sindsdien wordt er ieder jaar door vrijwilligers gewerkt aan het onderhoud om het bad in orde te krijgen.
IMG_8591aHet is een mooie lentedag, half maart en ik loop op het terrein van het Nijmeegse Goffertbad. Een openluchtbad, aan de rand van het Goffertpark. Er is een vijftig meterbad, een familiebad en een pierenbad. Het zwembad wordt omlijst door bomen, struiken en ligweiden.
Ik spreek met Els Sterenborg, een gepensioneerde onderwijzeres. Els vertelt:

“Het is hard werken hier. Elke vrijwilliger is verplicht om minimaal twintig uur mee te werken. Maar vaak wordt dat wel meer. Vlak voor de opening werken we soms ook ‘s avonds, eind april is het langer licht. Het zou fijn zijn als we extra ondersteuning zouden krijgen. Gepensioneerden hebben hier meer tijd voor, maar jonge sterke krachten zijn zeker welkom. Het is fysiek intensief, maar we werken met beleid en in etappes.
Half maart starten we met een vergadering en daarna gaan we aan de slag tot de opening, dit jaar op zaterdag 29 april. We werken het liefst door de week en niet in het weekend.

IMG_8601aWe maken de baden schoon, schuren en lakken de banken en poetsen het sanitair en de kleedhokjes. De banken demonteren we na het seizoen in september, zo hebben ze minder te lijden. De planken leggen we in de kleedruimte en in het voorjaar worden ze behandeld.  Als het regent leggen we de planken onder het afdak en schuren we en lakken we daar.”

Het vijftigmeterbad is zonder water. Op de bodem ligt aangekoekt blad. Het schoonmaken van het bad kost erg veel tijd. Vrijwilliger Henk de Vries is bezig met de schoonmaak. Hij zegt:”Gemiddeld kost het driehonderd uur om het bad schoon te maken.”

Els vult aan:”Als het bad schoon is, komt de tegelzetter om oude en kapotte tegels te vervangen. Daarna duurt het een week voor het bad gevuld is met water. Het bad wordt verwarmd en zonodig afgedekt met landbouwplastic zodat de warmte behouden blijft.”
IMG_8594aHet is indrukwekkend dat een team van vrijwilligers tijd en energie steekt in het onderhoud van het zwembad. Vanaf 29 april is het bad geopend en kunnen bezoekers de hele zomer baantjes trekken, zonnebaden en  genieten van het buitenbad.

Interesse om mee te werken? Stuur dan een mail naar: r.koedam@sportfondsennijmegen.nl

Mariska Bouw

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *